Varför ska man gå i handledning?
Hålla över tid i yrkesrollen
I människovårdande yrken är arbetsuppgifterna viktiga och givande, men också många gånger krävande. Det finns en förhöjd risk för att personal blir utmattade eller byter bransch om de inte får rätt stöd i sin yrkesroll. En av handledningens viktigaste funktioner är just att hjälpa personal att även ta hand om sig själva, för att hålla långsiktigt i yrket. I det ingår att få möjlighet att reflektera över hur arbetet påverkar en. Grupphandledning har fördelen att en får dela sina upplevelser med kollegor och samtidigt stärka sammanhållningen i teamet.
Förebygga och lindra sekundär traumatisering
Sekundärtrauma, även kallad indirekt traumatisering, är något som kan uppstå hos personal som ofta möter traumatiserade personer i sitt jobb. De drabbade får egna symtom som till viss del liknar dem som patienter med PTSD upplever; t ex kan man få en negativt färgad syn på omvärlden som en otrygg plats och att det inte går att lita på andra människor.
Under sin handledarutbildning skrev psykolog Andrea Sjöström ett självständigt arbete med titeln: Psykoterapihandledning som lindrar indirekt traumatisering hos handledda. Där beskrivs hur handledare kan förebygga och hantera fenomenet hos handledda.
Handledning med fokus på sekundärt trauma passar personal inom många verksamheter, som vuxenpsykiatri, socialtjänst, primärvård, rättsväsendet, kyrkan, flyktingmottagningar, HVB, SiS, LSS, habilitering, socialpsykiatri, missbruksvård, räddningstjänst, akutsjukvård, kvinnojourer, samt tolkförmedlingar.
Bevara och vidareutveckla yrkeskunskaper
Ett annat syfte med handledning är att hålla de handleddas yrkeskunskaper uppdaterade. Förutom att det är utvecklande för den enskilda medarbetaren, så innebär det även att kvalitetskrav uppfylls och patientsäkerhet säkerställs. En handledare ger råd, men dennes uppgift är också att få de handledda att reflektera själva och lära av varandra.