Varför får man en ätstörning?
Stress- och sårbarhetsmodellen kan förklara varför du utvecklar en ätstörning. Du kan ha en sårbarhet för att kunna få en ätstörning, men stressorer i miljön avgör om/när en ätstörning bryter ut.
Sårbarhetsfaktorer som höjer risken för ätstörning
Genetiska faktorer som ökar risken för att utveckla en ätstörning är att ha en släkting som har haft ätstörning, depression eller beroendeproblematik.
Personliga faktorer som att ha perfektionistiska drag och ett högt kontrollbehov hänger samman med risk för anorexi. Impulsiva drag är sammankopplade med bulimi och hetsätningsstörning. Låg självkänsla är en generell riskfaktor.
Familjefaktorer som att ha föräldrar som bantar, tränar överdrivet, talar negativt om sina kroppar, hanterar sina känslor med att äta. Att inte ha gemensamma måltider.
Kulturella faktorer som att växa upp i västvärlden med dess skeva kropps- och hälsoideal, som vi förväntas leva upp till.
Stressfaktorer som kan få en ätstörning att bryta ut
kk